pille mod smerter

Hvad gør Glucosamin ved kroppen

Når vi mennesker indtager føde vil denne blive nedbrudt i kroppen gennem en masse processer som vi ikke mærker, men som sker lige under vores næse konstant på daglig basis. En af de ting, der sker i kroppen når vi spiser er, at kulhydrater omdannes til naturligt glucosamin, der bruges som brændstof i muskelcellerne omkring vores led såsom albue, knæ, håndled osv. Det er glucosamin, der sørger for at man kan bruge sine led uden at disse skal hoppe ud af soklerne, eller uden gnidningssmerter i forbindelse med fysisk aktivitet i hverdagen.

Glucosamin findes i forskellige varianter, da forskellige mennesker har hver sine behov, dog virker medikamentet på samme måde, afhængigt af hvilken dosis man har behov for i sin hverdag. Det anbefales at man tager 2 tabletter dagligt, hvis man lider af milde ledsmerter i forbindelse med f.eks. slidgigt, man kan dog i samarbejde med egen læge sætte dosis op afhængigt af behov og sværhedsgraden af ens lidelse. På trods af, at glucosamin produceres på laboratorier, er dette medikament det oftest brugte i forbindelse med smertende led, da det er dét produkt, der kommer tættest på et stof man selv producerer naturligt i kroppen.

Dette bør man være opmærksom på ved brug af glucosamin

Inden man farer afsted til lægen og forlanger at få glucosamin mod ledsmerter i forbindelse med f.eks. slidgigt, er der nogle faktorer man skal have til overvejelse inden. Den første og vigtigste faktor man skal have in mente, er hvilken form for glucosamin man får på recept, størstedelen af denne medicin man finder på markedet er udvundet af kitin, der findes i skaldyr. Har man skaldyrsallergi bør man derfor finde et glucosaminprodukt, der er udvundet af plantebestanddele, da denne er mere allergivenlig for nogle.

Der er samtidig også nogle bivirkninger ved at indtage glucosamin som kosttilskud eller smertelindrende behandling, disse vil oftest være milde kvalmeanfald, mavesmerter i opstartsperioden, hovedpine, sure opstød, døsighed og enten forstoppelse eller diarré. Dog er disse bivirkninger ikke anderledes fra mange af de andre medikamenter man finder på markedet, desuden vil kroppen oftest se produktet som naturligt.

Den medicinske virkningsmekaniske omkring glucosamin

På trods af, at glucosamin sælges og bruges som smertelindrende medikament og kosttilskud i Europa og USA er der endnu ingen evidens for, hvilken virkningsmekaniske stoffet har i kroppen. Dette betyder at der ikke er nogle endelige svar på, præcis hvordan stoffet virker i kroppen, blot at der er dokumenterede positive effekter ved brug af produktet. Disse resultater har man fundet via kliniske randomiserede undersøgelser foretaget af forskellige forskningscentre både i ind-, og udland.

Disse forsøg foregår oftest ved at to kontrolgrupper udvælges og der derefter trækkes lod om, hvem der får glucosamin og hvem, der får placebo. Herefter monitoreres forsøgspersonerne nøje og der noteres ændringer i udsagn omkring smerter, gerne vha. en smertedagbog, samt eventuelle bivirkninger. Der er derudover også foretaget forsøg på forsøgsdyr såsom mus og rotter, der har lignende fordøjelsessystem som mennesker og derudover også påvirkes af en lang række følgesygdomme såsom slidgigt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *